Често
задавани
въпроси

Симптомите са болка – спонтанна, при натиск или дъвчене, оток. Болката може да е постоянна или на периоди, като се засилва вечер. Понякога симптомите се комбинират, а може и изцяло да липсват. За да се потвърди нуждата от кореново лечение, трябва да се направят допълнителни изследвания: рентген, ЕОД и др.

Лечението в клиника “БУНАЯ” се провежда с локална анестезия при пълен комфорт за пациента. В първите няколко дни след лечението зъбът може да има променена повишена чувствителност, която бързо намалява и изчезва. В случай, че продължи по-дълъг период от време или се появи болка, пациентът трябва да се консултира с лекаря, провел лечението.

При нелекувани или недобре лекувани коренови канали могат да се получат сериозни възпаления с образуване на грануломи, стопяване на костта и др., които да повлияят на общото състояние на организма. Затова е важно в такива случаи да се прелекува цялата коренова система, особено ако предстои поставяне на корона, зъбът ще е част от голяма протезна конструкция или ако в съседство ще се поставя имплант.

Всеки зъб малко или много променя цвета и губи блясъка си след кореново лечение. При някои стари методи се получават сиви или тъмночервени оцветявания. Този проблем се решава с прилагане на модерни техники за вътрешно и външно избелване на един или на всички зъби.

Керамичните фасети са изключително фини „плочки” от керамика, които залепени на предната страна на зъбите, коренно променят цвета, формата, подреждането и размера на зъбите, а с това и цялостната визия на лицето.

Фасетите позволяват да се получат най-високите естетични резултати, като благодарение на отсъствието на метал светлината прониква в дълбочина и придава на зъба напълно естествен вид.

Фасетите са дебели около 0,5мм и това позволява само в два сеанса да се постигне невероятен естетичен резултат, с максимално запазване на здравите зъбни тъкани. В някои случаи, когато зъбът е разположен по-навътре от редицата може и да не се стигне до пилене.

Изключителна комбинация между здравина и естетика. За изработката не се използва метал, което прави циркониевите корони много биопоносими и естествени. Конструкциите от цирконий заместват изцяло тези от металокерамика, като същевременно ги превъзхождат многократно.

Продукт на базата на водороден или карбамиден пероксид преминава през емайла на зъба, под действието на ултравиолетова светлина и изсветлява оцветяващият пигмент на зъба.

Многобройни изследвания са доказали пълната безопасност на процедурата.
В клиника “БУНАЯ” използваме продукти и оборудване на американската фирма BEYOND, одобрени от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и Американската Дентална Асоциация.

Основното избелване се прави веднъж, след което резултатът се поддържа един път годишно с проста процедура у дома.

За да се запази блестяща усмивката е необходимо веднъж годишно, в рамките на три дни, за по един час у дома да се поставят шини с гел за домашно избелване.

Изкуствените конструкции не се повлияват, поради което 15 дни след избелването, когато цветът се е стабилизирал, трябва да се сменят.

Това най-общо зависи от самия пациент. Основното правило е да се спазва много добра устна хигиена и да се провеждат редовни контролни прегледи и профилактика на всеки 4-6 месеца. Така ще се избегне появата на възпаление, което, ако не се излекува своевременно би застрашило Вашия имплант.

На практика на всеки човек с липсващи зъби и в добро здравословно състояние могат да бъдат поставени импланти. Противопоказания могат да бъдат неконтролиран диабет, лъчелечение и др. При липса на достатъчно кост в клиника “БУНАЯ” се провежда костозаместителна терапия, която осигурява нужния обем.

За всеки конкретен случай се правят изследвания и се преценяват възможностите за лечение с импланти. На първо място е дигиталната рентгенография, даваща сведения за разположението на структури като мандибуларен канал, разстояние до корените на съседните зъби, максиларен синус и др. Компютърната томография (CBCT) е най-точеният метод, който триизмерно пресъздава, интересуващата ни област и позволява много точно да се планира имплантацията, точния размер и вид имплант, посоката и дълбочината, на която ще бъде поставен. Останалите изследвания касаят общото здравословно състояние на пациента, както и някои локални фактори, като ниво на устна хигиена, състояние на зъбите, наличие на бруксизъм (нощно скърцане със зъби) и др.

Самата имплантация протича с локална анестезия в рамките на 30-40 мин., като пациентът не усеща нищо. Всъщност поставянето на имплант, в повечето случаи, е по-лека манипулация от ваденето на зъб.

Съвременните системи, с които работим, ни позволяват около 98% успеваемост в рамките на 20 години. Клиничните проучвания показват, че винтовите импланти поддържат коронките близо 27 години. Все пак изрядната устна хигиена и редовна профилактика на всеки 4-6 месеца са едни от основните фактори, които гарантират успеха на лечението.

Във всички случаи имплантът е правилния избор особено, ако за изработване на мост трябва да се пилят здравите съседни зъби. Комфортът, който имплантът създава е максимално близо до този на един естествен зъб, а функционалната му годност превишава 2 до 3 пъти тази на моста.

Правилото е, че броят на имплантите да съответства на броя на отстранените корени. Така при липса на преден зъб или предкътник се поставя един имплант, а когато е кътник – два. По изключение, когато липсва място за два импланта, поради разместване на зъбите около мястото на извадения, може да се постави един имплант, но с по-голям диаметър – 4, 5, 6 мм.

Не, имплантат може да се постави независимо от възрастта, стига да е завършен основният растеж (след 18-20 годишна възраст) Определящи са здравословното състояние и особеностите на мястото на имплантация.

Оптималният срок е 4-6 месеца като в клиника “БУНАЯ” при по-продължително лечение правим и междинни прегледи.

Продукт на САD-САМ технология, изработен с цел максимално запазване на зъбните тъкани, особено при силно разрушени, но живи зъби.

Да, и при нас е задължително.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!