Парoдонтология

Пародонтологията се занимава със заболявания на венците и тъканите, които заобикалят и поддържат зъбите.
Основната причина за поява на пародонтит са микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака и зъбния камък. Затова в клиника „БУНАЯ“ сме създали програма „ПАРОДОНТАЛНА ПРОФИЛАКТИКА„.

Програма "ПАРОДОНТАЛНА ПРОФИЛАКТИКА"

Целта на програмата е да се организира по оптимален начин лечението на такова социално значимо заболяване като „пародонтозата“ (по-точното наименование е пародонтит), от което страдат 89% от населението на Земята. Най-важното в програмата е осигуряването на регулярно професионално почистване на зъбите, контролиране на постигнатия резултат през определен период от време, включително провеждането на лабораторни изследвания (рентгенова диагностика, микробиология и др.). 

Често задавани въпроси

Колко често трябва да се почиства зъбният камък и плака?

Плаката се почиства ежедневно с миенето на зъбите. Тъй като четката не може да достигне под венеца там се натрупва плака, която с времето се превръща в зъбен камък. Почистването му трябва да се прави профилактично на 4-6 месеца или по индивидуален план, когато се провежда лечение на започнало вече пародонтално заболяване.

Какво е парондонтален джоб?

При неефективното отстраняване на плаката тя се превръща в зъбен камък, който се натрупва под венците и по корените на зъбите, предизвиквайки образуването на така наречените джобове. Те са костни и венечни и представляват отдръпване на венеца и стопяване на костта около зъба.

Какви са симптомите при пародонтит?

Кървене на венците при миене или докосване, разклащане и разместване на зъбите, лош дъх, болка при дъвчене и др. Тези симптоми могат да засягат и само един зъб. При адекватно и навременно лечение и редовна профилактика тези процеси са напълно лечими. Когато са засегнати само венците се говори за гингивит, а когато са обхванати и околните тъкани, в частност костта - пародонтит. С напредването на процеса венците се подуват и кървят дори при леко докосване. Джобовете се задълбочават, унищожавайки венците и костта. Зъбите стават подвижни и в един момент могат да паднат.

Фактори, които благоприятстват пародонтита са:

• индивидуалната чувствителност на човек към бактериите, която може да бъде повишена от някои заболявания като диабет, СПИН или приемането на медикаменти
• патологично променен състав на слюнката
• тютюнопушене
• стрес
• усложнения на кариес
• недобре изработени протезни конструкции и обтурации (пломби)

Как се почиства зъбният камък?

В клиника "БУНАЯ" разполагаме със съвременни ултразвукови скалери, с които безболезнено и ефективно се почиства зъбният камък, както и апарати с фини абразивни частици (AQUA CARE), които проникват до недостъпните за четката места под венеца за отстраняване на плаката. Най-добре е лечението да започне в началната фаза на венечното възпаление с премахване на зъбната плака и камък с помощта на ултразвуков апарат. В по-тежки случаи се изготвя подробен план на лечението като се правят допълнителни изследвания (рентгенова снимка, микробиологично изслаедване), на базата на които се уточнява по-нататъшната медикаментозна или хирургична терапия. Основните цели на лечението са: • установяване и отстраняване причината за заболяването • спиране на възпалението и на загубата на кост • възстановяване на функционалните и естетичните дефекти
След края на терапията се изготвя схема за профилактика и поддръжка на постигнатите резултати.

Венците ми винаги кървят, когато си мия зъбите. Трябва ли да се консултирам със стоматолог?

Да, кървенето е признак на започнало дори и леко възпаление, което е по-добре да бъде излекувано в начална фаза, преди да са настъпили усложнения.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!