Ендодонтия

Ендодонтията се занимава с лечението на каналите на зъба. Когато вследствие на кариес, травми или други увреждания, нервите и кръвоносните съдове на зъба се инфектират или наранят в повечето случаи те трябва да се отстранят и каналите, в които се намират, да бъдат обработени и запълнени херметично до самия им връх. Целта е да се предотврати навлизането на микроорганизми и възникването на абсцеси и др.

Често задавани въпроси

Кога се налага умъртвяване на зъба?

Симптомите са болка – спонтанна, при натиск или дъвчене, оток. Болката може да е постоянна или на периоди като се засилва вечер. Понякога симптомите се комбинират, а може и изцяло да липсват. За да се потвърди нуждата от кореново лечение трябва да се направят допълнителни изследвания: рентген, ЕОД и др.

Има ли болка при лечението?

Лечението в клиника "БУНАЯ" се провежда с локална анестезия при пълен комфорт за пациента. В първите няколко дни след лечението зъбът може да има променена повишена чувствителност, която бързо намалява и изчезва. В случай, че продължи по-дълъг период от време или се появи болка, пациентът трябва да се консултира с лекаря, провел лечението.

Кога се налага повторно кореново лечение?

При нелекувани или недобре лекувани коренови канали могат да се получат сериозни възпаления с образуване на грануломи, стопяване на костта и др., които да повлияят на общото състояние на организма. Затова е важно в такива случаи да се прелекува цялата коренова система, особено ако предстои поставяне на корона, зъбът ще е част от голяма протезна конструкция или ако в съседство ще се поставя имплант.

Потъмняване на зъба след "умъртвяване".

Всеки зъб малко или много променя цвета и губи блясъка си след кореново лечение. При някои стари методи се получават сиви или тъмночервени оцветявания. Този проблем се решава с прилагане на модерни техники за вътрешно и външно избелване.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!