Periodontology

Periodontology deals with diseases of the gums and tissues, които заобикалят и поддържат зъбите.
Основната причина за поява на пародонтит са микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака и зъбния камък. Затова в клиника “BUNAYA” сме създали програмаПАРОДОНТАЛНА ПРОФИЛАКТИКА“.

Програма "ПАРОДОНТАЛНА ПРОФИЛАКТИКА"

Целта на програмата е да се организира по оптимален начин лечението на такова социално значимо заболяване катопародонтозата” (по-точното наименование е пародонтит), от което страдат 89% of the population of the Earth. Най-важното в програмата е осигуряването на регулярно професионално почистване на зъбите, контролиране на постигнатия резултат през определен период от време, включително провеждането на лабораторни изследвания (рентгенова диагностика, микробиология и др.).

Frequently Asked Questions

Колко често трябва да се почиства зъбният камък и плака?

Плаката се почиства ежедневно с миенето на зъбите. Тъй като четката не може да достигне под венеца там се натрупва плака, която с времето се превръща в зъбен камък. Почистването му трябва да се прави профилактично на 4-6 месеца или по индивидуален план, когато се провежда лечение на започнало вече пародонтално заболяване.

Какво е парондонтален джоб?

При неефективното отстраняване на плаката тя се превръща в зъбен камък, който се натрупва под венците и по корените на зъбите, предизвиквайки образуването на така наречените джобове. Те са костни и венечни и представляват отдръпване на венеца и стопяване на костта около зъба.

Какви са симптомите при пародонтит?

Кървене на венците при миене или докосване, разклащане и разместване на зъбите, лош дъх, болка при дъвчене и др. Тези симптоми могат да засягат и само един зъб. При адекватно и навременно лечение и редовна профилактика тези процеси са напълно лечими. Когато са засегнати само венците се говори за гингивит, а когато са обхванати и околните тъкани, в частност костта - пародонтит. С напредването на процеса венците се подуват и кървят дори при леко докосване. Джобовете се задълбочават, унищожавайки венците и костта. Зъбите стават подвижни и в един момент могат да паднат.

Фактори, които благоприятстват пародонтита са:

• индивидуалната чувствителност на човек към бактериите, която може да бъде повишена от някои заболявания като диабет, СПИН или приемането на медикаменти
• патологично променен състав на слюнката
• тютюнопушене
• стрес
• усложнения на кариес
• недобре изработени протезни конструкции и обтурации (пломби)

Как се почиства зъбният камък?

In dental clinic "BUNAYA" разполагаме със съвременни ултразвукови скалери, с които безболезнено и ефективно се почиства зъбният камък, както и апарати с фини абразивни частици (AQUA CARE), които проникват до недостъпните за четката места под венеца за отстраняване на плаката. Най-добре е лечението да започне в началната фаза на венечното възпаление с премахване на зъбната плака и камък с помощта на ултразвуков апарат. В по-тежки случаи се изготвя подробен план на лечението като се правят допълнителни изследвания (рентгенова снимка, микробиологично изслаедване), на базата на които се уточнява по-нататъшната медикаментозна или хирургична терапия. Основните цели на лечението са: • установяване и отстраняване причината за заболяването • спиране на възпалението и на загубата на кост • възстановяване на функционалните и естетичните дефекти
След края на терапията се изготвя схема за профилактика и поддръжка на постигнатите резултати.

Венците ми винаги кървят, когато си мия зъбите. Трябва ли да се консултирам със стоматолог?

Yes, кървенето е признак на започнало дори и леко възпаление, което е по-добре да бъде излекувано в начална фаза, преди да са настъпили усложнения.

We use cookies, to guarantee, that we provide you with the best experience on our website.
If you continue to use this site, we will accept, that you accept privacy policy!